Det er ikkje alltid like lett, dette. Eg er kvinne. Eg har skrive bok. To av dei sentrale personane i boka er jenter. Det er mange andre med. Gutar, menn.
Dagsavisen spør meg: Les kvinner lite fantasy?
Og: Syns du kvinner bør lese fantasy?
Eg svarar.
Kvifor er det mange av dei som skriv fantasy som er menn? Eg burde sikkert sagt: Mange forfattarar er menn.
Men eg sa omlag dette: Fantasy er tradisjonelt skrive av folk med svært lang utdanning, sære interesser, folk med grader i lingvistikk og historie. Folk med tid til å lage seg store, omfattande prosjekt. Fantasy krev både mykje viten og mykje arbeid. Før var slike folk oftast menn. No kjem det nok etterkvart kvinner. Slike priviligerte kvinner som eg, som har universitetsutdanning, og som drit i husmorgjerningen og som tillet meg å sitte på heimekontoret med bokbunkar og dyrke eigne interesser. Slikt kjem det kan hende også meir fantasy ut av.
Eg veit ikkje korleis eg skulle sagt dette annleis. Men eg meiner framleis ikkje at Song for Eirabu er mest for kvinner.
Skulle ønske jeg kunne avkrefte at dette var for kvinner, men høstens postmodernismeseminar har allerede fylt opp hele leselisten min for sommeren, så jeg kommer nok ikke til å lese verken mandig eller feminin fantasylitteratur 😦
Men jeg tror du har et godt poeng i det du sier om «nerden», det vil si han med de sære hobbyene som bare kan få utløp for interessene sin i genrene fantasy og sci-fi. Dette har stort sett vært menn. Men kanskje vi kommer til å se flere kvinnelige forfattere av nerdete litteratur nå når Buffy-generasjonen vokser opp.
Gruff! Hva er disse greiene med å inndele i kvinne- og mannslitteratur? Det blir for dumt.
Tja… Litteratur som er skrevet av mennesker med en horisont som ligner min egen appellerer mer til meg enn annen litteratur. Og siden den mannlige erfaringen av verden uten tvil varierer fra den kvinnelige vil jeg si at litteratur skrevet av menn ofte trekker meg inn i større grad fordi jeg kan relatere meg til innholdet og fremstillingsformen. Feminisme er bra, men beinhard feminisme på bekostning av faktiske forhold er mindre appellerende.
Har tro på horder av nerds blant jentene som vokser opp nå.
Måtte bare slenge ved dette:
Men det er jo masse kvinnelige fantasyforfattere, også? Hallo, Dagsavisen, hallo?
Ann McCaffrey
Elisabeth Moon
Lois McMaster Buojold
Tanya Haff
Jennifer Robertson
Naomi Novik
Juliet McCenna
Jenny Werths
Doranna Durgin
Trudy Cannavan
Mercedes Lackey
André Northon
Martha Wells
Carrol Nelson Caroll
Nelson Douglas
Vivvian Walder Welde
Debora Chester
Barbra Hambly
Jo Clayton
Chery S Temper
Nancy Asire
Mary Brown
Esther M. Friesner
Dette er bare de vi kom på av å ha glodd på én del av bokhylla. Med forbehold om litt stavefeil, siden svigerfar leste høyt og jeg skrev ned. Og dette er bare dem som har hele fornavnet på forsiden, ikke bare initialer.
Jeg har på følelsen av at veldig mange som spør deg om fantasy utelukkende tenker at fantasy = Tolkien og Robert Jordan.
(Ja, svigerfar har et eget fantasybibliotek i et av rommene i huset. Det er jo en helt logisk ting å ha)
Neste gang synes jeg du skal be journalisten google en teskje før de spør.
Også nokre kvinnenamn i tillegg til Virrvarr og svigerfar hennar sine.
J.K. Rowling
Connie Willis
Ursula K. Le Guin
Sheri S. Tepper
Melissa Scott
Anne Rice
Stephenie Meyer
Madeleine L’Engle
Octavia Butler
Doris Lessing
Laurell K. Hamilton
Marion Zimmer Bradley
Kim Harrison
Klart det er mange kvinner som har skrive fantasy, men eg vil likevel tru at forholdstala går i mannleg favør.
Og Kim Antieau, søtgale damen!
Når det er kvinnelige hovedpersoner er det ei bok for kvinner. Når det er mannlige hovedpersoner er det ei bok for alle. Det tar nok litt tid å fikse på akkurat det.
Syltegeek: Så det er ikkje nok med pageturner stappa med action, ytre handling, sverdkamp og massedrap, altså.
Og: Takk for forfattarlister, folkens!
Ja, men tror du de sjekket før de spurte deg? Jeg blir litt matt av at noe er en mannesjanger fordi det føles som en mannesjanger når journalisten skal undersøke.
(Ellers: Jeg synes du svarer helt utmerket for deg. Aviser er et rart filter å lese sine egne utsagn gjennom)
Bare for leserne, er jeg redd.
Det er trass alt lesarane me skriv for, men eg er redd terskelen blir høgare for ein mann å plukke opp boka mi om det står smurt ut i avisene at det er ei bok for kvinner.
Eg ser veldig sjeldan bøker omtalt som «ei bok for menn».
Eg er ikkje så sikker, altså. På den lista kan eg føye til fleire mindre kjente namn frå forfattarstallen til gamle TSR. Eg kan tenkje meg at det vil bli minst like jamnt som i andre sjangrar det er naturleg å sammenlikne med. Går det ikkje an å sjekke med nokre fantasy-forlag? Innhent empiri plx.
Men altså, eg kjem ihug å ha lese at Roald Dahl, da han skulle sette ihop sin spøkelseshistorieantologi «Roald Dahls Svarte Bok», oppdaga at dei GODE spøkelsesfortellingane omtrent utelukkande var skrivne av kvinner. Også frå periodar der kvinner var underrepresenterte i litteraturen generelt. Visstnok likeeins med barnelitteratur.
Tilfeldig? Neppe.
Nei, det er en dobbel standard. Jeg tror at om det er passende for menn er det ofte ansett som almenngyldig, med noen ganske få unntak.
Jeg tror det er nok av menn som er villige til å plukke den opp likevel, men det er synd om noen skulle gå glipp av den. (Jeg bare går ut i fra at den er bra siden «alle» sier det, jeg har ikke lest den sjøl enda – biblioteket mitt går litt sakte noen ganger.)
Nå har jeg da (endelig) lest meg gjennom den fabelaktige boken din og kan som mangeåring fantasy-geek avkrefte at dette er «fantasy for jenter». Dette er fantasy. Og om flere jenter liker fantasy (og sci-fi) nå til dags er jo bare det fint, og gjør at jeg ikke er eneste av hunkjønn som handler på Outland lenger.
Jeg vil jo si meg enig i at fantasy tradisjonelt har blitt opplevet som en gutte-/mannesjanger, men det har det jo vært uavhengig av om forfatteren er kvinne eller mann. Og uavhengig av hovedpersonenes kjønn også. Jeg vil tro at for de som allerede liker fantasy er det nok et større hinder at boken er på nynorsk heller enn at den får oppslag om at den er en dame-fantasy. Men du har nok rett i at det kan fremmedgjøre en del menn som kanskje er nyskjerrig på boken uten at de er fantasy-fans. Men kanskje du tiltrekker deg en del damer og det er jo ganske fint bare det 🙂
De har gløymd ein av dei aller tidlegaste (og minst anerkjende) av dei norske, nemleg Margit Sandemo.
Hennar «Sagaen om Isfolket» er meir fantasy enn andre «kioskromanar» i alle fall.
Sagaen om Isfolket er heilt klårt fantasy. Og for mange av oss nok også første møte med sjangeren. Takk for påminning.
Delirium: No blei eg varm om hjarta, eller i alle fall på nevane.
Artig diskusjon dette. Som ein mannleg fantasyelskar så må eg innrømme at eg i periodar har hatt fordommar mot kvinnelege forfattarar, mest fordi eg aldri har likt Ursula K. Le Guin. Er dte ikkje rart korleis ein forfattar kan ekspandere til ein heil kategori?
Men, eg har jo oppdaga; Wurths, Rice, Rowling, Novik, og Moon. Av og til er det godt å bli kvitt fordommar
Da har jeg endelig lest de andre blogganmeldelsene av boken din. Jeg må nok skrive en selv også – fra et fantasylesende standpunkt. 🙂 Det er så mye jeg som elsker sjangeren er uenig i ifht til anmeldelsene!
…fortsettelse følger…
Pål: Det er all denne kjønninga som svir i augene på meg. Bra du kom deg ut av det.
Delirium: Hoi!
Åh, ja, Elizabeth Moon stod for en av de beste leseopplevelsene jeg hadde som tenåring <3. jeg hadde glemt henne. Katherine Kerr skriver også bra, synes jeg å huske. I stand (happily) corrected! Nerdejentene er her allerede.
Protagonisten i fantasyromanen jeg skrev (og fikk refusert, underlig nok) da jeg var 14 var forresten kvinne.
Tilbaketråkk: Hvordan Joanne ble J.K. « Undreverset
Eg ser veldig sjeldan bøker omtalt som “ei bok for menn”.
Personleg har eg ALDRI sett det. Ei bok kategorisert som noko som passar for andre, mindre «universelle» grupper, har eg derimot sett mykje av. Er det no vi skal innsjå at sjølv om vi utgjer minst halvparten av jordas befolkning er det vi som er dei rare, annleise?
Dette er jo klassisk kjønnsteori.
Menn er så universelle dei, heldiggrisane.
Hoho, tenk deg kategorien: «Han er sånn der mann som skriv bokmål, du veit».
I mitt hovud fins kategorien «sånn der kvit mann som skriv bokmål, du veit» allereie….
Jaja. Det er jo ikkje nødvendigvis eit framsetg då.
Hei, Avil!
Jeg ville bare si at nå har jeg lest boka di, og jeg likte den veldig godt!
-abre, hvit mann og bokmålsbruker
Sa du virkelig det der?
fy flate, det er noe av det mest geniale jeg har lest på lenge.
Spørsmål:
Heter det forfatter og professor selv om det er ei dame?
Svar:
Nei, da heter det annenrangs forfatter og annenrangs professor.
Spørsmål:
Det er da ingen som sier det?
Svar:
Nei, man sier kvinnelig forfatter og kvinnelig professor.
http://ellisivlindkvist.blogspot.com/2009/05/sprsmal-og-svar.html
Akkurat nå: Den heterofile hvite middelklassemannen XX (fyll inn selv) skriver en roman på bokmål. Hurra!
Eller Bokmålsmann med middelklassebakgrunn, hvit og heterofil mann skriver roman.
Lindkvist, det du sier er jo at det er vanskeligere å få anerkjennelse som hvit, heterofil mannlig forfatter fordi vi er så «vanlige»… Hvem er det da som blir hindret i virket sitt på grunn av kjønn?
Jeg synes du svarte utmerket fra deg.
Jeg er så lei av kjønnsvrøvl — hvorfor får du slike spørsmål! Litt basic kjønnsteori burde simpelthen gjøres til et fag i grunnskolen, slik at folk lærer seg å kjenne igjen det når de ser det (eller tenker det selv).
Tilbaketråkk: Filter » Blog Archive » Gjett bloggerens kjønn
Blir jammen meg litt frustrert når man fremdeles ser slike ting dukke opp i medier. At man fremdeles deler inn forfattere etc etter kjønn. Eller andre provisoriske kategorier. Sukker tungt når jeg får rare blikk fordi jeg leser og skriver science fiction. Og er jente. Trodde for guds skyld vi hadde kommet lenger enn dette, sett at det er ikke kjønn forskjell i skrift går på, men person. Føyer meg på alle de som sier at du svarte godt for deg. Men det burde være så unødvendig å stille spørsmålet i det hele tatt, synes jeg.
He, he – og min teori om at Star Wars og fantasy og SF er en guttegreie, den er bekreftet av Dagsavisen. Men ikke av det lesende publikum. Faen.
Er det ikke kvinnelige hovedpersoner i fantasy skrevet av menn? Mitt kjennskap til sjangeren er minimal – den er jo en guttegreie (host, host)
abre. Åh! Så fint!