Om Song for Eirabu

Eg har skrive Song for Eirabu, ei fantasyforteljing over to bøker. Dei to banda, Slaget på Vigrid og Vargtid, kom i 2009 og 2012.
Bøkene er skrivne ut frå eit behov eg sjølv hadde som lesar: Eg sakna skikkeleg episk, norsk fantasy for vaksne, tufta på norrøne myter. Ambisjonen var å skrive drivande god litteratur, samstundes som alt eg likte med fantasy skulle puttast inni. Sverdslag og spådommar om verdas ende, eit vell av gode røvarhistoriar, tvil og skjebnevalg, sex og blod, ulvar og norrøne gudar, og minst ein drake.

Ein ganske stormannsgal plan, og heldigvis har verda tatt godt i mot Eirabu.

Denne bloggen blei elles oppretta som ein stad eg kunne øve meg på å skrive nynorsk, nettopp for å kunne skrive Eirabu.
Det viste seg nemleg at desse bøkene måtte skrivast på nynorsk. Fordi vikingar og Odin og langsverd. Fordi kjensla av noko gammalt og skikkeleg tøft. Fordi vakkert språk. Fordi Voluspå.

Haugen bok er favorittbokhandelen min på nett, så derfor lenker eg til dei. ❤

Song for Eirabu, Slaget på Vigrid

Song for Eirabu, Vargtid

 

Om Song for Eirabu, bok 2, Vargtid, frå Tiden Norsk Forlag sin katalog:

For at den gamle spådomen om verdas ende skal bli røyndom, har tre søstre blitt avla fram av den eldste volva og den eldste av gudane, utstyrte med vilje og  krefter dei sjølv er uvitande om. Rundt dei sørgjar ulike maktar og skapnader  for at dei skal bli skikka til å gå lagnaden i møte.

I slaget på Vigrid har tusener av menn mista livet, og tilbake på slagmarka står femten år gamle Ragna med eit sverd som har redda kjærasten hennar ut av døden.
Men kva har ho kjempa for, og kven er fienden?
Veslesøstera Berghitte bærer keiserinnakrona i Syrren, og finn trøyst hos ei makt større enn henne, kan hende større enn Ragnas blotsverd.
Djupt i Durinns fjell er Runa, den yngste av søstrene, i ferd med å finne sin eigen plass i spådommen om Eirabus endetid.

Dei får alle vite at ansvaret for gudar og menneske, og verda dei lever i, kviler på deira skuldre. Sogeforteljarane kring dei spinn lagnadstråder tvinna med løgn, sanning og svik. Når siste vers av songen om Eirabu vert sunge, kan tillit vise seg skrøpeleg og dyrekjøpt, men blod kan ein lite på.

Om første boka, Song for Eirabu, bok 1, Slaget på Vigrid:
Song for Eirabu er ei soge om tre kongeriker, to unge søstre, og ein spådom om verda si ende.

Eirabu ligg kring Storhavet, ei verd og ei tid ikkje ulikt nordre Europa i norrøn tid. Søstrene Berghitte og Ragna er vakse opp på ein avsides gard, og jentene har saman leika fram store draumar om å verte dronning og sverdberar, og i leiken har dei fått avgjere verda sin lagnad.
Tusenåret etter Eletiel, då jentene er 14 og 15 år gamle, blir draumane deira til røynd, Berghitte blir sendt til Syrren som brud for den syrrenske kongen, medan Ragna blir blotgydje og sverdberar for kong Brage av Blåinn.
Då kongerika i Eirabu går til krig, står jentene på kvar si side.

Motstridande krefter, politiske og religiøse, verkar i spelet kring jentene. Soger blir fortalt, intensjonar blir halde løynd, og kva som er rett og galt avheng av kva sanning ein trur på.

Soga om Eirabu er tufta på Voluspå, og det sykliske, norrøne verdsbiletet.

Boka er hos dei fleste nettbokhandlarane, og dei anstendige bokbutikkane har den òg.

Haugen bok.

Tanum

Eg har skrive mange postar om skriveprosessen bak boka.

Her er kva pressa har skrive til no.

48 tanker om “Om Song for Eirabu”

 1. Apropos at forlag eig bokhandlarar og det ikkje ser ut til å kaste av seg noko innflytelse: Merker meg at Gyldendaleigde Ark er einaste av dei store nettbokhandlarane som ikkje har boka mi til førehandstining. Kjempeinvestering å kjøpe bokhandlarar, forlaga!

 2. Jeg fikk boka di i posten allerede i dag, gjennom Bokklubbene. Gleder meg! (Selv om det er litt vanskelig å finne tid til lesing for tida, med baby som skal underholdes og doktorgradsstipendsøknad som skal skrives …)

  A propos Ark: Tror ikke noen av trondheimsbutikkene noen sinne har tatt inn mer enn ett eksemplar av den gyldendalsutgitte boka mi av gangen, mens Aschehougs Norli tok inn en hel haug, og inviterte meg til å lese på bokkafé…

 3. Pussige greier, dei der bokhandlarane. Men lukke til med baby og doktorgrad!

 4. hei, jeg har kjøpt boka di! gleder meg til å lese den

 5. God leselyst!

 6. Fantastisk bok! Når kjem neste band i soga?

 7. Når den er ferdig! *puste i firkant*

  Så kjekt du likte den, Borghild!

 8. Jenny Mari Bøe said:

  eg har fått ny yndlingsbok!
  det er ei av dei beste bøkene eg har lest, og eg gleder meg skikkeleg til neste bok 😉

  kjekt å lese ei bok på nynorsk som ikkje kjedar meg.. hehe

 9. Tusen takk, Jenny Mari!

  *lukkeleg*

 10. Denne boken må bli film!! Og oversettes til mange språk (selv om noe vil gå tapt uten den fantastiske nynorsken). Jeg hadde ikke visst om den hadde det ikke vært for Virrvarrs anmeldelse, og da jeg leste den visste jeg at denne boken *måtte* jeg lese. Og jeg har ikke angret, dette var virkelig en sjelden og magisk leseropplevelse, jeg var helt fengslet allerede fra første avsnitt. Jeg gleder meg virkelig til neste bok. Aner du når ca den vil komme?

 11. Om halvanna eller to år. Eg har ei lita overrasking i same slengen då. Men det får vente. 😉

  Så utruleg fint å høyre om lesaropplevinga di, Laila! Tusen takk!

 12. Æææ to år! Nå håper jeg overraskelsen er at det kommer to bøker til. 😉

 13. *held tett* 🙂

 14. Snuste meg fram til boka på biblioteket. Noen ganger er det den beste måten. Dette var helt fantastisk. Hadde ikke lest noe om boka på forhånd. Det var en utrolig flott leseopplevelse.
  Jeg har egentlig i liten grad funnet noe jeg virkelig liker i genren utover Tolkien og Lewis. Denne bryter godt med formelen. Der man vanligvis vet hvilken side som må vinne så er «Eirabu» helt uforutsigbar. Når jeg nevnte Lewis så slår det meg at «Song for Eirabu» minner litt om «Till we have faces». Vet ikke om du har lest den, den er ikke oversatt så vidt jeg vet, men jeg synes det egentlig er hans beste skjønnlitterære bok.
  Litt kritikk til slutt: Boka sluttet når det var veldig spennende! Jeg kommer til å gå med abstinenser til neste bok kommer.Du må bare henge i å skrive!

 15. Tusen takk, Solveig!
  Både for skryt og boktips og kritikk. 😉

 16. lisbethfalling said:

  Denne boka virker spennende, må se å få lest den 🙂

 17. Løp og kjøp!

 18. Jeg henger meg på anbefalingen, og benytter anledningen til å fortelle Kristine at min mann jublet over noe kvitring forleden. Jeg gleder meg jeg også. Alle gode ting er to!

 19. Ja, no har me trua, eg og redaktøren, på at det blir haustbok 2011.

 20. Inger Line Birkeland said:

  Høstbok 2011! Fortsatt lenge å vente på fortsetttelsen til noe av det beste jeg kom over i fjor.
  Får vi vite mer om den tredje søstera i berget kanskje?

 21. Takk for det. Og Runa i berget får du vite meir om, ver du viss.

 22. Da kan jeg vel legge inn bestilling snart, da?

  Og om en liten digresjon til bøker: Var innom en bokhandel for å få tak i Hobbiten innbundet da den papirryggen jeg leser sammen med åtteåringen nå har bitt en bunke løsark: «Åh, skulle ønske, skulle ønske jeg kunne si at jeg hadde den, men har ikke!» Såpass litteraturentusiasme hos betjeningen er oppfriskende. Men no luck, desverre, Tiden har ikke giddet å kjøre noe opptrykk.

 23. Eg trur dei har tenkt at det skal komme nytt opplag i samband med filmen, faktisk.

  Og nei, ein kan ikkje bestille. Me er ikkje heilt der enno.

 24. Ikke for å mase, men ehm, nå da? Kan man bestille nå snart?

 25. Du kan sikkert prøve å bestille, men det blir å bestille skinn før bjørnen er skoten, for å seie det slik.

 26. Dette var boka eg hadde sett meg ut som mi romjulsbok. Vel, no sit eg her og har ikkje meir å lesa på. Det blei lesing til langt på natt, i lyset frå ei lommelykt. Kunne jo ikkje legga den i frå meg. Aktivitetar med familien utgjekk, det måtte lesast. Det var så deilig å lesa ei bok som var skriven på nynorsk. På reint fint klingande nynorsk. Eg har kosa meg, og til tider undra meg over nokre av orda.
  No gler eg meg berre til bok nr 2 kjem !

 27. Så kjekt du likte, Camilla! Det ser ut som om den neste boka blir tjukkare, om det er nokon trøyst. 😉

 28. idun Stokka said:

  Kjøpte boka fordi dotter mi på ungdomsskule/1. vidaregåande skulle få lesa noko nynorsk, og les ho sjølv med stor glede. Når kjem nr 2 i pocket? Veit du det? Kjem til Noreg i beg av desember og skjønar at Tanum er eit betre val enn Norli fo rå få kjøpt boka, stemmer det?

 29. JEG ER SÅ SYKT FAAAAAAAAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 30. :hjarte:

 31. DEN BOKA ER BEST ALTSÅÅ! KAN JEG FÅ AUTOGRAFEN DIN ????

 32. HERLIGHETEN! denne boken er den beste i test!!!!!!!! SÅ SYYYKT FESTLIG!!

 33. Heisann! Leste for første gang begge bøkene dine i sommer, og nå står «Slaget på Vigrid» på grunnskolelærer-pensum på høgskolen min, så jeg leser den igjen. Lurte på du kunne svare på noen spørsmål?
  – Hvor mye av de norrøne innslagene bygger på fakta? Tenker skapninger, steder osv.
  – Hvilken aldersgruppe mener du bøkene passer for? Jeg er 22, og elsker dem!

 34. Eg har tenkt ganske fritt kring det norrøne, men har også brukt mykje frå religionsvitskap og arkeologi som bakgrunnsstoff. Jo betre ein kjenner norrøn mytologi, desto meir vil ein kjenne att.
  Aldersgruppe var vidt og breiddt tenkt som «til vaksne», ogeg ser av tilbakemeldingane frå lesarar at eg blir lese av alt frå lesesterke 12-åringar til pensjonistar.

 35. Tusen takk for svar! På høgskolen arbeider vi nå med å lage en slags «lokal database» med ungdomsromaner på nynorsk som kan brukes i undervisning, og jeg har valgt «Vargtid». Jeg tror også at man bør være lesesterk for å ha størt mulig utbytte av boken.

  Går du og ruger på flere bøker i samme sjanger, forresten?

 36. Mente at jeg har valgt «Slaget på Vigrid» i kommentaren over, hehe.

 37. I same sjanger i tydinga «klassisk, episk fantasy» så nei. Men eg utelukker ikkje at det kjem meir fabelprosa.

 38. kjetil Ottesen said:

  Hei Kristine.
  Jeg kunne godt tenke meg å kjøpe den innbundne versjonen av Slaget på Vigrid, men jeg finner den ikke. Vet du hvor det er mulig å få kjøpt den innbundet? Har du mulighet til å selge den selv?

 39. Dennis Brandbyge said:

  Hei 🙂
  Er det muligt at få bøgerne på dansk, svensk og engelsk !?

  Kram og tak 🍀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s